Ανάπτυξη Δυναμικών Ιστοσελίδων με Joomla

Έναρξη-Λήξη: Επικοινωνήστε με τη γραμματεία και ενημερωθείτε για τις νέες ημερομηνίες 

Περιγραφή Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρέχει στους επιμορφούμενους τις πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων χωρίς προαπαιτούμενη γνώση προγραμματισμού ή άλλων δεξιοτήτων σχεδιασμού με χρήση της Joomla 3.6.5. H Joomla είναι ένα Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) με το οποίο έχουν δημιουργηθεί εκατομμύρια ιστοσελίδες (websites) παγκοσμίως και διατίθεται δωρεάν.

Πιο συγκεκριμένα, οι προσφερόμενες Εβδομαδιαίες Συνεδρίες καθοδηγούν τους/τις επιμορφούμενους/ες στη δωρεάν λήψη του Wamp Server από το http://www.wampserver.com/en/ (για όσους δεν έχουν στημένο Apache Server με PHP, MySQL), στην δημιουργία και ρύθμιση βάσης δεδομένων όπως επίσης στη δωρεάν λήψη της Joomla από https://www.joomla.org και στην εγκατάστασή της στο Wamp τοπικά στους Η/Υ των επιμορφούμενων.

Επιπλέον, θα χρειαστεί οι επιμορφούμενοι/ες να κατεβάσουν έναν editor με δυνατότητα χρήσης UTF-8 αρχείων καθώς και syntax highlighting, όπως για παράδειγμα τον Notepad++ (https://notepad-plus-plus.org/download/v6.9.html). Στην συνέχεια οι επιμορφούμενοι/ες θα ασχοληθούν με την επιλογή και προσαρμογή θεμάτων (templates), την δημιουργία περιεχομένου με κατηγορίες (categories) και άρθρα (articles), καθώς και με την χρήση Modules (Αρθρώματα) και components ώστε να αποκτήσει τελικά η ιστοσελίδα την επιθυμητή μορφή και λειτουργικότητα σε μόλις 9 μαθήματα.

Έτσι, οι επιμορφούμενοι/ες θα είναι ικανοί να διαχειρίζονται τη δική τους ιστοσελίδα και να έχουν τον πλήρη έλεγχό της. Επίσης, θα μπορούν, εάν το επιθυμούν, να προβούν στην αγορά κάποιου πακέτου φιλοξενίας και να μεταφέρουν την ιστοσελίδα τους σε ένα domain διαφορετικό του H/Y τους (τοπικά), χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα FileZilla.

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται παρουσιάζοντας την περίπτωση χρήσης για όσους ανήκουν στο χώρο της εκπαίδευσης ώστε να μεταφέρουν της ιστοσελίδα του σχολείου τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr).

Τέλος, οι επιμορφούμενοι/ες καθοδηγούνται στη δημιουργία σελίδας στο Facebook και λογαριασμού στο Twitter, Κοινωνικά Δίκτυα τα οποία μπορούν να συνδέουν με την ιστοσελίδα τους, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη επισκεψιμότητα..

Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιστημονικά θέματα

Αντώνης Νείρος
Διδάσκων Π.Δ. 407
Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τηλέφωνο: 22510 25278
Email: aneiros@aegean.gr

Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης

Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
Τηλέφωνο: 22410 99424-6 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00)
Email:  e-epimorfosi@aegean.gr

Share
Διδακτικές Ενότητες Προγράμματος
 1. Ανάπτυξη Δυναμικών Ιστοσελίδων με Joomla
  Συνεδρίες
  Εισαγωγή στα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) με την Joomla. Δωρεάν κατέβασμα Joomla 3.6.5, Wamp Server, FileZilla καθώς και Notepad++
  Δημιουργία και ρύθμιση βάσης δεδομένων, εγκατάσταση Joomla στο Wamp
  Εφαρμογή προτύπων (templates) και προσαρμογή στην ιστοσελίδα, προσθήκη modules στην ιστοσελίδα
  Δημιουργία Κατηγοριών και Άρθρων στην ιστοσελίδα
  Δημιουργία και επεξεργασία Μενού Επιλογών της ιστοσελίδας καθώς και υπομενού
  Χρησιμοποίηση νέων components στην ιστοσελίδα
  Επεξεργασία του προφίλ μας και ορισμός χρηστών στην ιστοσελίδα
  Μεταφορά της ιστοσελίδα από τον Η/Υ μας σε διαφορετικό domain
  Ειδικές περιπτώσεις χρήσης της Joomla και αύξηση της επισκεψιμότητας, προσέλκυση αναγνωστών στην ιστοσελίδα