Τα “Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου” σε συνεργασία με την “International Forum Training” και το ΚΔΒΜ “City Unity College” προσφέρουν το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Διαχείριση Έργων στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση με εξειδίκευση στις Δημόσιες Συμβάσεις προμηθειών” , το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.
ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Γνωστικό αντικείμενο του επιμορφωτικού προγράμματος είναι η διεπιστημονική και πολυδιάστατη μελέτη και εφαρμογή των βασικών αρχών διαχείρισης έργων, διοικητικού και κατασκευαστικού περιεχομένου. Οι γνώσεις που θα αποκτηθούν καθώς και οι μεθοδολογίες θα μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στο επίπεδο του κεντρικού κράτους όσο και σε εκείνο των διαφόρων βαθμών της αυτοδιοίκησής σύμφωνα με τις διεθνείς αποδεκτά πρακτικές αλλά και αυτές της Ευρωπαϊκής ένωσης.
Στόχος είναι να παρουσιαστούν οι ομάδες και οι γνωστικές περιοχές διεργασιών που μπορούν να εφαρμοστούν στους ΟΤΑ και γενικότερα σε οργανισμούς έτσι ώστε ο διοικητής έργου να μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Επίσης να αποκτήσει την δυνατότητα να παρουσιάζει τις τεχνικές και τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αυτές τις διεργασίες.
Γίνετε ειδική αναλυτική παρουσίαση και εμπέδωση της μεθοδολογίας που ακολουθείται σε όλο το φάσμα των διαδικασιών, για τις Δημόσιες Συμβάσεις προμηθειών.
Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να συμβάλουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά στη διαχείριση έργων με βάση τα διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα. Αποτέλεσμα θα είναι η ανάπτυξη και βελτίωση των λειτουργιών και διαδικασιών της διοίκησης του δημόσιου τομέα καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε στελέχη του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης, σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και σε απόφοιτους των ΑΕΙ που θα επιθυμούσαν στο κοντινό μέλλον να αποτελέσουν ουσιαστικό παράγοντα για τις βελτιωτικές αλλαγές που χρειάζονται στον δημόσιο τομέα και στον τομέα της αυτοδιοίκησης
Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:
- Να κατανοεί την ορολογία του επαγγέλματος του διαχειριστή έργου, να συζητά, να γράφει και να εφαρμόζει τις έννοιες της διαχείρισης έργων.
- Να κατανοεί τις δέκα γνωστικές περιοχές στην διαχείριση έργου και να αξιολογεί την σχέση των πέντε ομάδων διαδικασιών.
- Να περιγράφει τα ορόσημα του έργου, τις φάσεις, τις δραστηριότητες και τις εργασίες.
- Να αναπτύξει και εφαρμόσει εξειδικευμένες δεξιότητες αναφορικά με την αποτελεσματική διαχείριση έργων και λειτουργίας των φορέων της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Να καθορίζει και να αναπτύσσει την Δομική Ανάλυση Έργου.
- Να σχεδιάζει ένα δίκτυο έργων, να προσδιορίζει την κρίσιμη διαδρομή και να εφαρμόζει τις τεχνικές PERT και CPM.
- Να χρησιμοποιεί σχετικό λογισμικό για την διευκόλυνση της διαχείρισης του έργου.
- Να περιγράφει γιατί το κόστος είναι σημαντικό στην διαχείριση του έργου και να χειρίζεται προς όφελος του έργου τις τεχνικές διαχείρισης.
- Να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για την αναβάθμιση των επαγγελματικών του προοπτικών
- Να αναλύσει και συγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων μοντέλων προγραμματισμού, οικονομικής διαχείρισης και συντονισμού στους ΟΤΑ, μέσα από τη μεταφορά βασικών αρχών της διαχείρισης έργων, βάσει των πραγματικών αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Να χρησιμοποιεί την μεθοδολογία επιλογής και αξιολόγησης έργων και την κατάρτιση προϋπολογισμών έργων
- Να αποκτήσει πρακτικές γνώσεις ανάπτυξης και ενσωμάτωσης των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης έργων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σύγχρονων καινοτόμων μοντέλων διαχείρισης του προϋπολογισμού των έργων στους ΟΤΑ.
- Να εφαρμόζει τις αρχές διοίκησης έργων και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά την εφαρμογή της
- Να διαχειρίζεται και να διοικεί τους ανθρώπινους πόρους των έργων στους ΟΤΑ.
- Να διαμορφώνει μιας αποτελεσματική πολιτική ελέγχου των έργων στους ΟΤΑ.
Μεθοδολογία Υλοποίησης Προγράμματος
Το εκπαιδευτικό υλικό ανά συνεδρία εμπλουτίζεται με παράλληλα κείμενα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο, και videos, διαφάνειες και slides θεωρία εμπλουτισμένη με εικόνες και links, παραδείγματα, υποδειγματικές ασκήσεις, μελέτες περίπτωσης, σχήματα, διαγράμματα, πίνακες, πρόσθετη Βιβλιογραφία και δικτυογραφία, βιντεοπαρουσιάσεις, μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις, Links σε εξωτερικές ιστοσελίδες, πρόσθετα αρχεία pdf – excel–PowerPoint.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα στους / στις συμμετέχοντες /συμμετέχουσες και η δυνατότητα ανάρτησης των δικών τους εργασιών στην παραπάνω πλατφόρμα εκπαίδευσης , προκειμένου αυτές να αξιολογηθούν από τους Διδάσκοντες /Διδάσκουσες του Προγράμματος Επιμόρφωσης.
Επίσης , η μελέτη και εξάσκηση των συμμετεχόντων /συμμετεχουσών βασίζεται στην αυτόνομη και ασύγχρονη επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού, και στις επιμέρους ανατιθέμενες εργασίες , οι οποίες παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ποικιλομορφία, όπως διαγνωστικά τεστ , ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής , μελέτες περίπτωσης μέσα από μια συνεχή ανατροφοδότηση μεταξύ Διδάσκοντα και εκπαιδευόμενου / εκπαιδευομένης.
Τέλος παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης chat καθώς και τηλεδιάσκεψης
Μέθοδοι Αξιολόγησης & Κριτήρια Απόδοσης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης
Η διδασκαλία του εκπαιδευτικού προγράμματα εξ αποστάσεως διεξάγεται μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας στον εκπαιδευόμενο «αυτονομία», δηλαδή δυνατότητα μελέτης ανεξαρτήτως περιοριστικών παραγόντων, όπως η υποχρέωση της φυσικής του παρουσίας σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.
Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα. Κατά την εξέλιξη κάθε θεματικής ενότητας αναρτώνται σε σχετικό link οι απαραίτητες για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ανακοινώσεις,
Όπως :
- Ο Οδηγός Μελέτης ανά Διδακτική Ενότητα που στοχεύει στην διευκόλυνση της οργάνωσης της μελέτης του εκπαιδευόμενου,
- Τα τεστ πολλαπλής επιλογής ή το Χρονοδιάγραμμα υποβολής των απαντήσεων τα οποία θα διατίθεται κατά την ολοκλήρωση της θεματικής ενότητας και θα αφορά το σύνολο της διδακτέας ύλης.
Ο εκπαιδευόμενος, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας , καλείται να υποβάλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ.
Τα τεστ περιλαμβάνουν ερωτήσεις αντιστοίχησης ορθών απαντήσεων, πολλαπλής επιλογής, αληθούς / ψευδούς δήλωσης όπου ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να διατυπώσει και να επισυνάψει την απάντησή του.
Σε κάθε διδακτική ενότητα ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να επιλύει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον εκπαιδευτή του.
Η βαθμολογία προηγούμενων διδακτικών ενοτήτων ανακοινώνεται στον εκπαιδευόμενο πριν την προθεσμία υποβολής της επόμενης εργασίας ή του τεστ της επόμενης ενότητας. Η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0 έως 100%.
Συνολικά, η βαθμολογία του εκπαιδευτικού προγράμματος προκύπτει κατά το 100% από τα τεστ πολλαπλής επιλογής τα οποία εκπονούνται στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η χορήγηση του Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης πραγματοποιείται , όταν ο εκπαιδευόμενος λάβει σε όλα τα μαθήματα βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 50%. Σε περίπτωση που η συνολική βαθμολογία ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων δεν ξεπερνά το 50%, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης των μαθημάτων αυτών μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προγράμματος.
Η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει κατά τη διαδικασία επανεξέτασής του είναι και η οριστική για τα εν λόγω μαθήματα, με την προϋπόθεση ότι ξεπερνά εκείνη που συγκέντρωσε κατά την κανονική διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση διατηρείται η αρχική βαθμολογία.
Ωφελούμενοι Προγράμματος
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε:
- φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν αναπτυξιακά έργα
- οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αναπτυξιακές εταιρίες
- εταιρίες συμβούλων έργων
- Ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και εταιρίες πληροφορικής
- εταιρίες και ομίλους που αναλαμβάνουν την υλοποίηση έργων
- υψηλόβαθμά στελέχη κατασκευαστικών ομίλων που αναλαμβάνουν την υλοποίηση έργων
- υπεύθυνους προγραµµατισµού και διαχείρισης έργων
- Στελέχη που ασχολούνται ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μελλοντικά με τη διαχείριση έργων και τον αποτελεσματικό συντονισμό αυτών.
- Εκπαιδευτές και εργαζομένους στο αντικείμενο της διαχείρισης έργων
- Φοιτητές ή Αποφοίτους ανωτέρων ή ανωτάτων σχολών.
- Αποφοίτους ΔΙΕΚ-ΙΙΕΚ συναφών ειδικοτήτων.
Κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να βελτιώσει τις γνώσεις του ή να ενισχύσει το βιογραφικό του.