Αξιολόγηση Στελεχών της Εκπαίδευσης | ΜΕΙΚΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

Τα “Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου” σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών προσφέρουν το επιμορφωτικό πρόγραμμα “Αξιολόγηση Στελεχών της Εκπαίδευσης”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Μεικτής Μάθησης, δηλαδή με συνδυασμό Δια Ζώσης και online Εξ Αποστάσεως ασύγχρονης και σύγχρονης εκπαίδευσης.
Αντικείμενο προγράμματος
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Αξιολόγηση Στελεχών στην Εκπαίδευση» αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο επίμαχο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται κυρίως στη σχολική μονάδα η οποία αποτελεί την καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος.
Οι πρώτες ενότητες εστιάζουν στο ισχύον θεωρητικό πλαίσιο σε ότι αφορά το θεσμό της αξιολόγησης στην εκπαίδευση διεθνώς, στα πολλαπλά επίπεδα αξιολόγησης, στη σημασία της για την βελτίωση των συστημάτων, στις επιφυλάξεις για τη χρησιμότητά της, στις μορφές που έχουν επικρατήσει σε διεθνές επίπεδο και στην εξέλιξη του θεσμού στο χρόνο. Στη συνέχεια εξετάζεται η αξιολόγηση ως διοικητικό φαινόμενο και διοικητική λειτουργία. Στη διοικητική αυτή οπτική έμφαση δίδεται στη σχέση της αξιολόγησης με τη διοίκηση βάσει στόχων και αποτελεσμάτων. Εξετάζεται επίσης σε βάθος η ιδεολογική οπτική του εγχειρήματος της αξιολόγησης, οι πολιτικές αντιδράσεις στις προσπάθειες εφαρμογής της, οι στάσεις και αντιλήψεις που αναπτύσσονται σε σχέση με το θεσμό και η επίδραση των στάσεων αυτών στην εξέλιξη του και στον τρόπο εφαρμογής του. Η ελληνική εμπειρία της αξιολόγησης αποτελεί σημαντικό μέρος του προγράμματος. Στην ελληνική εμπειρία εξετάζονται οι εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης και τα κριτήρια βάσει των οποίων επιτυγχάνεται γίνεται η αξιολόγηση. Απομονώνονται και εξετάζονται σε βάθος οι διαδικασίες σε ό τι αφορά την εσωτερική αξιολόγηση, την εξωτερική αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση. Παράλληλα εξετάζονται οι ποσοτικές και ποιοτικές προσεγγίσεις ως εργαλεία συλλογής στοιχείων, δημιουργίας βάσεων δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων και ο φάκελος υλικού ο οποίος βοηθά στην οργάνωση και τροφοδότηση της διαδικασίας αξιολόγησης.
Σκοπός του παρόντος προγράμματος εξειδίκευσης είναι λοιπόν η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η παροχή εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων σχετικά με την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, αλλά η εξοικείωση με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.
Σε ποιους /ποιες απευθύνεται το πρόγραμμα
• Εκπαιδευτικούς που εργάζονται στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης
• Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης
• Στελέχη της Διοίκησης
• Αποφοίτους όλων των εκπαιδευτικών αντικειμένων οι οποίοι θα απασχοληθούν στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων
• Πτυχιούχους ΑΕΙ οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στους τομείς της Εκπαίδευσης και της διά Βίου Μάθησης
• Πτυχιούχους ΑΕΙ οι οποίοι έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον για τα αναφερόμενα γνωστικά πεδία.
Στόχοι προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:
1. Να κατανοούν την έννοια της αξιολόγησης, της εκπαιδευτικής αξιολόγησης και της σημασίας της αξιολόγησης.
2. Να αναγνωρίζει τις βασικές θεωρητικές παραδοχές και τις διασυνδέσεις της σχολικής αποτελεσματικότητας με την αποτελεσματική σχολική βελτίωση,
3. Να αναγνωρίζει τις βασικές θεωρητικές παραδοχές και τις διασυνδέσεις της σχολικής αποτελεσματικότητας με τη λειτουργία του σχολείου ως οργανισμού και ως κοινότητας μάθησης (organizational learning).
4. Να αντιμετωπίζει περιπτώσεις των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών που αποτελούν μαθησιακά εμπόδια, για τους μαθητές/τριες, στην απόκτηση των μηχανισμών της ανάγνωσης και της γραφής, προβλήματα στην αρίθμηση, στην αντίληψη και στη σκέψη.
5. Να αναγνωρίζουν βασικά χαρακτηριστικά των μοντέλων οργάνωσης.
6. Να κατανοούν την έννοια και το περιεχόμενο της ποσοτικής μεθόδους αξιολόγησης
7. Να έχουν γνώση των εργαλείων και των τεχνικών αξιολόγησης
8. Να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στο διάλογο για την αξιολόγηση
Μέθοδοι υλοποίησης
Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
– 50 ώρες σύγχρονη διδασκαλία,
– 300 ώρες εξ αποστάσεως με μέθοδο ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης
– 50 ώρες προετοιμασία, εκπόνηση και αξιολόγηση εργασιών-δραστηριοτήτων, παρουσίαση εργασιών.
Στη σύγχρονη εκδοχή του, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί υπό την ευθύνη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και κατά τη φάση αυτή θα διδαχθούν κείμενα μελέτης ανεπτυγμένα από τους συνεργάτες της Ε.Ε.Φ.. Η αξιολόγηση τα σύγχρονης διδασκαλίας θα γίνει με την εκπόνηση τελικής εργασίας βάσει των προδιαγραφών που θα θέσουν οι επιμορφωτές/τριες.
Η ασύγχρονη διδασκαλία υλοποιείται υπό την ακαδημαϊκή και τεχνική ευθύνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με βάση το ασύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναπτυχθεί από τους/τις συνεργάτες/ιδές του. Κατά την ολοκλήρωση του συνόλου του προγράμματος, και εφόσον τεκμαίρεται η επιτυχής συμμετοχή των επιμορφούμενων τόσο στη σύγχρονη όσο και στην ασύγχρονη διδασκαλία, απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης απονέμεται αποκλειστικά από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μέθοδοι αξιολόγησης
Η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται με την εκπόνηση τελικής εργασίας βάση των προδιαγραφών που θέτουν οι επιμορφωτές/τριες.
Η συμμετοχή στις σύγχρονες συνεδρίες είναι υποχρεωτική, ενώ επιτρέπονται απουσίες σε ποσοστό μέχρι 20%
1. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
Η αξιολόγηση είναι πολύ συνδεδεμένη με την έννοια της διασφάλιση ποιότητας και περαιτέρω της πιστοποίησης της ποιότητας από πλευράς των φορέων εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική αξιολόγηση και η διασφάλιση ποιότητας στην εκπαίδευση αξιοποιούν αρκετά κοινά μεθοδολογικά εργαλεία και παρόμοιες πηγές πληροφορίας έχοντας βέβαια μία ελαφρώς διαφοροποιημένη στόχευση σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα που επιδιώκουν. Η αξιολόγηση από τη δικιά της πλευρά είναι ένα εργαλείο εκπαιδευτικής βελτίωσης και ένα εργαλείο βελτίωσης γενικότερα των εκπαιδευτικών οργανισμών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους. Η διασφάλιση ποιότητας από την άλλη είναι ένα εργαλείο στα χέρια της διοίκησης με το οποίο οργανώνει με τέτοιο τρόπο τη λειτουργία της και ελέγχει καθημερινά αυτή τη λειτουργία ώστε να μπορεί να πετύχει τα αποτελέσματα και τους σκοπούς της.
2. Σχολική αποτελεσματικότητα
Η συγκεκριμένη ενότητα εστιάζει: Α) Στο εννοιολογικό περιεχόμενο της σχολικής αποτελεσματικότητας, τις βασικές της παραμέτρους και τις έρευνες που έχουν γίνει αναφορικά με τη σχολική αποτελεσματικότητα. Β) Στα βασικά κριτήρια εκπαιδευτικής αποτελεσματικότητας και τα δομικά τους χαρακτηριστικά.
Γ) Στις βασικές θεωρητικές παραδοχές και τις διασυνδέσεις της σχολικής αποτελεσματικότητας με την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων μέσα σε ένα πλαίσιο αυτονομίας, την αποτελεσματική σχολική βελτίωση και το σχολείο ως οργανισμό μάθησης.3. Αποτελεσματική ένταξη ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολικό πλαίσιο
Οι μαθητές και μαθήτριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι τα παιδιά που παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα, εξαιτίας νοητικής αναπηρίας, αισθητηριακών αναπηριών όρασης (τυφλοί, αμβλύωπες) και ακοής (κωφοί, βαρήκοοι), κινητικών αναπηριών, με χρόνια προβλήματα υγείας, διαταραχών λόγου και ομιλίας, ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (δυσκολίες στην ανάγνωση, γραφή, αριθμητική), διαταραχών ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών (αυτιστικών φάσμα), ψυχικών και νευροψυχικών διαταραχών, καθώς και πολλαπλών αναπηριών. Επίσης, στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συγκαταλέγονται οι περιπτώσεις με γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά.
4. Η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης – θεσμικό πλαίσιο
Η διδακτική Ενότητα επικεντρώνεται: Α) Στο αντικείμενο της Αξιολόγησης με αναφορά στον προσδιορισμό της Αξιολόγησης έτσι όπως αυτή εμφανίζεται στη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία.
Β) Στο «Φορέας Αξιολόγησης», όπου επιχειρούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποιος αξιολογεί». Και βέβαια η απάντηση δεν είναι απλή ούτε μονοδιάστατη.
Γ)Γίνεται μια αναδρομή στην ιστορία της αξιολόγησης σε βάθος χρόνου. Στην ιστορική αυτή αναδρομή σημαντικό στοιχείο τόσο ως πηγή πληροφορίας όσο και ως παράγοντας διαμόρφωσης της πραγματικότητας είναι η νομοθεσία. Δ) Παρουσιάζεται περιληπτικά ο τρόπος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης στην Ελλάδα5. Αποτελεσματική διοίκηση βάση στόχων
Στην παρούσα ενότητα, θα δοκεί η ευκαιρία να μελετηθούν βασικές έννοιες της οργάνωσης και διοίκησης, παρουσιάζονται οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις στην ιστορική τους εξέλιξη, καθώς και σύγχρονα μοντέλα οργάνωσης και διοίκησης. Στη συνέχεια αναλύεται το μοντέλο διοίκησης βάσει στόχων, παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα τη χρήση του στη δημόσια διοίκηση ενώ παρουσιάζονται εμπειρικά δεδομένα από τη χρήση του μοντέλου στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
6. Αξιολόγηση στελεχών της εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Στην παρούσα ενότητα, θα δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούμε με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης. Θα αναλύσουμε την έννοια και την επιστημονικότατα του όρου και θα δούμε το πως συνδέεται με τη βελτίωσή του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση. Θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε τους τύπους καθώς και τα μοντέλα αξιολόγησης στην Ελλάδα. Τέλος θα γνωρίσουμε το θεσμικό πλαίσιο καθώς και το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης στη χώρα μας.
7. Εργαλεία αξιολόγησης στελεχών της εκπαίδευσης
Στη διαδικασία της αξιολόγησης στελεχών της εκπαίδευσης, ένα σημαντικό μέρος αφορά τα εργαλεία αξιολόγησης. Η επιλογή των εργαλείων ωστόσο έχει άμεση σχέση με τη επιλογή της μεθοδολογίας της αξιολόγησης που θα ακολουθηθεί. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει μια σειρά αποφάσεων οι οποίες συνδέονται με το ποιοι θα μετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, πώς θα γίνει η συλλογή των στοιχείων και πώς τα στοιχεία αυτά μετά από επεξεργασία θα αποτελέσουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης βάσει των οποίων θα γίνει και η εξαγωγή συμπερασμάτων. Διακρίνουμε δυο μεγάλες κατηγορίες μεθόδων αξιολόγησης, τις ποσοτικές και τις ποιοτικές. Οι πρώτες οδηγούν σε ποσοτικά, μετρήσιμα, αποτελέσματα. Οι δεύτερες δεν οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα ή –ακόμα και αν φτάσουμε σε κάποιες μετρήσεις μέσω αυτών- οι μετρήσεις δεν είναι ο στόχος τους. Στις ποιοτικές μεθόδους επιδιώκουμε να βρούμε αίτια και ερμηνείες συμπεριφορών ή φαινομένων. Και οι δυο κατηγορίες μεθόδων είναι πολύ σημαντικές και χρήσιμες και η επιλογή της μιας ή της άλλης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες ανάμεσα στους οποίους ο αριθμός των αξιολογούμενων, η πρόσβαση σε οι αυτούς, οι στόχοι της αξιολόγησης, κλπ. Οι ποσοτικές μέθοδοι αξιολόγησης χρησιμοποιούν ως κύριο εργαλείο το ερωτηματολόγιο.
8. Διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών της εκπαίδευσης
Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με την προετοιμασία που απαιτείται για μια επιτυχημένη αξιολόγηση θέτοντας το κεντρικό ερώτημα «τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένες οι διαδικασίες αξιολόγησης;» . Στο πλαίσιο αυτού του ερωτήματος η απάντηση έχει τρεις πτυχές οι οποίες συνοπτικά αναφέρονται στο πρώτο κεφάλαιο. Η πρώτη πτυχή η οποία προηγείται οποιασδήποτε διαδικασίας είναι να υπάρχει κατάλληλη κουλτούρα αξιολόγησης. Η δεύτερη πτυχή είναι η οργάνωση των διαδικασιών για την αξιολόγηση. Με την ευκαιρία αυτή γίνεται και διευκρίνιση ορισμένων εννοιών όπως αυτή του όρου "στελέχη εκπαίδευσης» και «εκπαιδευτικό έργο». Η τρίτη πτυχή είναι το τι έπεται της αξιολόγησης.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΦΟΡΕΑ:
ΕΚΠΤΩΣΗ 10% ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΕΦΑΠΑΞ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΜΕΛΗ ΕΕΦ
Θέματα Προγράμματος Σπουδών, Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης και Επιμορφωτικά Θέματα
Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Email: info@eef.gr
Τηλέφωνο: 210 3635701