Ειδική Αγωγή:Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία στην πρώτη και δεύτερη ξένη γλώσσα

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας ευρύτερος όρος που αναφέρεται σε μια ετερογενή ομάδα διαταραχών που γίνονται εμφανείς μέσω των σημαντικών δυσκολιών στην κατάκτηση και χρήση του προφορικού και του γραπτού λόγου. Ειδικότερα, αυτές οι δυσκολίες σχετίζονται με δυσχέρειες στην κατανόηση και παραγωγή της φωνολογίας, της αναγνώρισης της λέξης, της ανάγνωσης της ορθογραφίας, της κατανόησης και της αναγνωστικής ευχέρειας. Τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλές προκλήσεις και δυσκολίες που εμμένουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με βάση τον τύπο και τη σοβαρότητα της διαταραχής, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανιχνεύσουν, να παρέμβουν και να δημιουργήσουν αντισταθμιστικές στρατηγικές για να οδηγήσουν τον/την μαθητή/τρια σε μαθησιακή επάρκεια ή σε επιτυχή ανταπόκριση των ακαδημαϊκών/ σχολικών συνθηκών. Στο παρόν πρόγραμμα γίνεται λόγος και εκτενή αναφορά στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που έχουν συγγενή γνωστικά και λειτουργικά ελλείμματα που δυσκολεύουν τα άτομα στη διαδικασία της μάθησης. Είναι συχνό φαινόμενο ο κοινός φαινότυπος συμπτωμάτων των ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών (λάθη στο γραπτό λόγο, δυσκολία στην έκφραση, συναισθηματικές δυσκολίες, κλπ.) με τις γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες. Η διαφορά μεταξύ ειδικών και γενικευμένων Μαθησιακών Δυσκολιών έγκειται στο ότι στις γενικές μαθησιακές δυσκολίες ο/η μαθητής/τρια εμφανίζει δυσκολίες στη μάθηση ως δευτερογενές σύμπτωμα εξαιτίας κάποιας άλλης δυσκολίας ή ήδη υπάρχουσας διαταραχής.
Σκοπός του προγράμματος είναι οι επιμορφούμενοι/ες να μπορούν να γνωρίζουν ορισμούς και την ανάπτυξη των μαθησιακών δυσκολιών και δυσλεξίας στους μαθητές/τριες καθώς και μεθόδους θεωρητικής κατάρτισης, αξιολόγησης, παρέμβασης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα στοχεύει να εφοδιάσει τόσο με θεωρητικές γνώσεις περί μαθησιακών δυσκολιών και δυσλεξίας, όσο και με πρακτικές κατάλληλες γνώσεις ανάπτυξης καθημερινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την ενίσχυσή τους. Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα παρέχει το θεωρητικό πλαίσιο και τις παιδαγωγικές αλλά ψηφιακές δραστηριότητες στους/ις υποψήφιους εκπαιδευτικούς που θα συμμετέχουν.
Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφωμένος/η θα είναι σε θέση να:
1. Να γνωρίζουν για την τυπική ανάπτυξη του λόγου
2. Να κατανοούν την ιστορική διαδρομή και τους ορισμούς των μαθησιακών δυσκολιών
3. Να γνωρίζουν για τις διαταραχές ανάγνωσης και γραφής στην πρώτη και δεύτερη ξένη γλώσσα
4. Να εφαρμόζουν παρεμβάσεις στις μαθησιακές δυσκολίες
5. Να γνωρίζουν τα προβλήματα επικοινωνίας επικοινωνιακής επάρκειας των μαθητών/ τριών με μαθησιακές δυσκολίες
6. Να αναλύουν κριτικά ζητήματα μεταξύ οικογένειας και σχολείου και να προωθούν τη μεταξύ τους επικοινωνία
7. Να σχεδιάζουν δραστηριότητες συμβουλευτικής στήριξης
8. Να εντοπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι μαθητές/τριες με μαθησιακές δυσκολίες και να ενθαρρύνουν την συμμετοχή τους στα πλαίσια του σχολείου
Μεθοδολογία Υλοποίησης Προγράμματος
1.Διαδικασία υλοποίησης της επιμόρφωσης
Online Εξ Αποστάσεως
2. Μέθοδοι υλοποίησης της επιμόρφωσης
Το πρόγραμμα στηρίζεται στις αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με ασύγχρονη παρακολούθηση. Το υλικό εκπαίδευσης θα αναρτάται σε ψηφιακή μορφή σε ιστότοπο (π.χ. eclass). Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν πρόσβαση στο υλικό όλη τη χρονική διάρκεια του προγράμματος. Το υλικό προσφέρει τόσο θεωρητική όσο και πρακτική γνώση. Στα πλαίσια των υποχρεώσεων των εκπαιδευόμενων είναι η περιοδική ανάρτηση εργασιών (προαιρετικών και υποχρεωτικών). Επίσης παρέχονται προτεινόμενες λύσεις, όσο αφορά τις εργαστηριακές / πρακτικές δραστηριότητες εκπαίδευσης.
Κατά την ασύγχρονη εκπαίδευση οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν με ευέλικτο τρόπο προσαρμοσμένο στις προσωπικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, το υλικό του προγράμματος. Ταυτόχρονα εργάζονται σε προτεινόμενες δραστηριότητες βάση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα μία φορά το μήνα, σύγχρονης εκπαίδευσης, μέσω εργαλείου on line εκπαίδευσης (π.χ. Zoom ή Cisco Webex ή MS – TEAMS), όπου θα μπορούν να επιλύονται απορίες. Η διάρκεια της σύγχρονης συνεδρίας θα ορίζεται σε 1 με 1,5 ώρα, ανάλογα τη θεματική ενότητα που πρόκειται να καλύψει.
3. Μέθοδοι Αξιολόγησης & Κριτήρια Απόδοσης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης
Η αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων θα γίνεται για κάθε ενότητα μέσω κατάλληλων τεστ αξιολόγησης, οι απαντήσεις των οποίων θα υποβάλλονται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας υλικού, και σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Ο βαθμός των τεστ αξιολόγησης λαμβάνει το 100% του τελικού βαθμού.
Στο τέλος της κάθε Διδακτικής Ενότητας του προγράμματος ανατίθεται ένα (1) διαδικτυακό διαγώνισμα αξιολόγησης (e-Test), τύπου «πολλαπλής επιλογής» ή «σωστό/λάθος»
• Οι επιμορφούμενοι/ες υποχρεούνται να συμμετέχουν σε όλα τα διαγωνίσματα, όλων των Διδακτικών Ενοτήτων.
• Η αξιολόγηση της Διδακτικής Ενότητας κρίνεται ως επιτυχής, αν ο/η επιμορφούμενος/η απαντήσει επιτυχώς τουλάχιστον στο 50% των ερωτήσεων του Διαγωνίσματος. Σε περίπτωση αποτυχίας στο διαγώνισμα, πιστώνεται στον/η επιμορφούμενο/η ο μισός προβλεπόμενος φόρτος εργασίας επιτυχούς παρακολούθησης («Ώρες Επιμόρφωσης» και ECTS) της συγκεκριμένης Διδακτικής Ενότητας.
• Οι ερωτήσεις του Διαγωνίσματος, επιλέγονται τυχαία για κάθε επιμορφούμενο/η από την «Τράπεζα Ερωτήσεων» που έχει δημιουργηθεί, και αφορούν μόνο στα βασικά κείμενα μελέτης της εκάστοτε Διδακτικής Ενότητας, και όχι στα παράλληλα κείμενα.
• Η χρονική περίοδος που είναι διαθέσιμο προς επίλυση το “quiz”, είναι 4 εβδομάδες μετά το τέλος της κάθε Διδακτικής Ενότητας.
• Ο/η επιμορφούμενος/η έχει δικαίωμα δύο (2) προσπαθειών (μέσα στο χρόνο επίλυσης 4 εβδομάδων). Στο τέλος της προθεσμίας, θα εμφανίζεται μόνο η μέγιστη εκ των δύο προσπαθειών βαθμολογία , και μόνο αυτή θα λαμβάνεται υπόψιν για την απόδοση του τελικού πιστοποιητικού.
• Ο μέγιστος χρόνος επίλυσης του Διαγωνίσματος είναι 240 λεπτά (4 ώρες) συνεχόμενα, και όχι διακεκομμένα.
• Δεν δίνεται δυνατότητα εκπρόθεσμης επίλυσης του Διαγωνίσματος.
• Μετά την παρέλευση του μέγιστου χρόνου επίλυσης του Διαγωνίσματος (4 ωρών) εμφανίζεται η επίδοση (εφόσον έχετε επιλέξει «υποβολή»), ενώ μετά την παρέλευση της περιόδου επίλυσης του διαγωνίσματος (4 εβδομάδες), εμφανίζονται και οι σωστές απαντήσεις.
Ελάχιστα Προσόντα Υποψηφίων
Απόφοιτοι/ες τουλάχιστον Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ενδεικτικό Εκπαιδευτικό Υλικό Προγράμματος
Κάθε διδακτική ενότητα συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ενδεικτικά αποτελείται από:
– Τα «Βασικά Κείμενα Μελέτης» των Συνεδριών, με βιβλιογραφία που είναι υποχρεωτικά προς μελέτη, προκειμένου να είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση των τεστ αξιολόγησης.
– Τα «Παράλληλα Κείμενα Μελέτης». Πρόκειται για κείμενα τα οποία στοχεύουν στο να σας προσφέρουν επιπρόσθετες γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της Συνεδρίας και η μελέτη αυτών είναι προαιρετική. Ενδέχεται κάποια από αυτά να είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
1. Εισαγωγή στην Ειδική Αγωγή και στις Μαθησιακές Δυσκολίες – Δυσλεξία
Η ενότητα αυτή εστιάζει στην εισαγωγή στο πεδίο της ειδικής αγωγής μέσα από την ιστορική διαδρομή και την ανάλυση του πεδίου. Ακόμα, σκοπός της ενότητας είναι ορισμός του πεδίου των Μαθησιακών Δυσκολιών, η παράθεση ερμηνειών και ορισμών διαχρονικά και συγχρονικά και η ιστορική αναδρομή των μαθησιακών δυσκολιών. Στην ενότητα αυτή θα γίνει λόγος για τα υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας των μαθησιακών δυσκολιών με την Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας και με την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή, όπως προκύπτουν από τα κλινικά και επιστημονικά ευρήματα.
2. Δυσκολίες στη μάθηση του γραπτού λόγου
Η ενότητα αυτή εστιάζει στις δυσκολίες παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη μάθηση του γραπτού λόγου, στα χαρακτηριστικά των δυσκολιών και πώς αυτά εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς και στους παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση των συγκεκριμένων δυσκολιών. Εστιάζει, επίσης, στη χρησιμότητα της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής εκπαιδευτικής παρέμβασης μέσα από κατάλληλες διδακτικές προσεγγίσεις.
3. Δυσλεξία (ειδική διαταραχή της ανάγνωσης) στην πρώτη και στη δεύτερη ξένη γλώσσα
Στόχος της ενότητας είναι να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι εκπαιδευόμενοι/ες τη φύση της διαταραχής της Δυσλεξίας (Ειδικής Διαταραχής της Ανάγνωσης) ως μιας διαταραχής καταρχήν στην πρόσληψη και κατά συνέπεια και στην παραγωγή γραπτού λόγου στη μητρική και στην δεύτερη/ξένη γλώσσα και να εξοικειωθούν με τη βασική ορολογία και τη σχετική βιβλιογραφία καθώς και με εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και στρατηγικές για τη στήριξη των μαθητών με Δυσλεξία (Ειδική Διαταραχή της Ανάγνωση) στην εκμάθηση της πρώτης και της δεύτερης/ξένης γλώσσας. Aκόμα, στόχος της παρούσας ενότητας είναι οι εκπαιδευόμενοι/ες να γνωρίσουν τις προσαρμογές που προτείνονται για την αξιολόγηση των μαθητών με Ειδική Διαταραχή της Ανάγνωσης στην πρώτη και στην δεύτερη γλώσσα. Οι προσαρμογές αφορούν τόσο στην πρόσληψη όσο και στην παραγωγή γραπτού λόγου, τομείς εγγενών δυσκολίων για του μαθητές με Ειδική Διαταραχή της Ανάγνωσης. Στο τέλος της ενότητας, οι εκπαιδευόμενοι/ες θα είναι σε θέση να αξιολογούν και να επιλέγουν την κατάλληλη προσαρμογή για την εκάστοτε δεξιότητα
4. Οι μαθησιακές δυσκολίες υπό το πρίσμα των προβλημάτων και διαταραχών επικοινωνίας- Σχολική Αποτυχία
Στόχος της παρούσας ενότητας είναι οι εκπαιδευόμενοι/ες να εντοπιστούν τα προβλήματα που επιφέρουν κοινωνικό αποκλεισμό στα παιδιά με ΜΔ και να οριστούν οι βασικές έννοιες αναφορικά με τα προβλήματα και τις διαταραχές επικοινωνίας, τη διασύνδεσή τους με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με την έκφραση, την ομιλητική ικανότητα και την επικοινωνιακή επάρκεια των μαθητών. Επίσης, εκτός από την περιγραφική αναφορά σε προβλήματα και διαταραχές επικοινωνίας, στόχο της παρούσας ενότητας αποτελεί η παράθεση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας παιδαγωγικής αντιμετώπισης και σταδιακού περιορισμού των μαθησιακών δυσκολιών που σχετίζονται με ζητήματα επικοινωνίας στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.
5. Οικογένεια και μαθησιακές δυσκολίες
Η ενότητα πραγματεύεται την οικογένεια με παιδί με μαθησιακές δυσκολίες (ΜΔ) και στοχεύει στην εισαγωγή και την εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το οικογενειακό σύστημα, όταν υπάρχει η συνθήκη των ΜΔ. Ειδικότερα, μελετάται η οικογένεια ως πρωταρχικό περιβάλλον μάθησης, και δίνονται σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα για την οικογένεια που μεγαλώνει ένα παιδί με ΜΔ. Ταυτόχρονα, γίνεται μία σφαιρική αναφορά στον πολλαπλό ρόλο της οικογένειας στην αντιμετώπιση των ΜΔ και παρουσιάζονται τρόποι συνεργασίας της οικογένειας, των εκπαιδευτικών και των ειδικών επαγγελματικών για μία αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΔ.
6. Συμβουλευτική Γονέων
Η παρούσα ενότητα αναλύει τον όρο συμβουλευτική και παρουσιάζει τα βασικά χαρακτηριστικά και τη διαδικασία της Συμβουλευτικής. Ειδικότερα, εστιάζεται στους στόχους και τη διαδικασία της Συμβουλευτικής οικογενειών με παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες, την ψυχολογική προσαρμογή της οικογένειας, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη της ψυχικής της ανθεκτικότητας. Τέλος, αναπτύσσει τους τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να στηρίξουν την οικογένεια μέσα από την ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων και τη συστηματική επικοινωνία με τους γονείς.
7. Τίτλος Σύγχρονες Νευροβιολογικές Προσεγγίσεις στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Η ενότητα πραγματεύεται τον ρόλο των νευροεπιστημών στην αξιολόγηση, στην υποστήριξη και στη συμπερίληψη των ατόμων με ΜΔ
- Δίδακτρα σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής: 315 €
- Δίδακτρα για την περίπτωση Ομαδικής Εγγραφής 2 ατόμων: 315 €
- Δίδακτρα σε περίπτωση πρόωρης εγγραφής έως 09 Σεπτεμβρίου: 315 €
- Έκπτωση για την περίπτωση Ομαδικής Εγγραφής τουλάχιστον 3 ατόμων: 297,50 €
Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιμορφωτικά Θέματα
Δήμητρα Κατσαρού, Επίκουρη Καθηγήτρια
Email: d.katsarou@aegean.gr
Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης
Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
Τηλέφωνο: 22410 99424-5-6-7 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-17:00)
Email: e-epimorfosi@aegean.gr