Κοινωνία και Φύλο: Ταυτότητες, Θεσμοί, Πολιτικές

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος
Σκοπός του Προγράμματος είναι η επιμόρφωση στελεχών εξειδικευμένων σε σύγχρονα θέματα Φύλου και Ισότητας των Φύλων μέσα στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει πλέον σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από χαρακτηριστικά φύλου, ή από σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμό.
Το προτεινόμενο Πρόγραμμα θα επιμορφώσει άτομα τα οποία καλούνται συχνά είτε να εφαρμόσουν τις εξειδικευμένες πολιτικές ισότητας, είτε να προβούν σε οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλο το εύρος της δημόσιας πολιτικής, της υγείας, της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και, εν γένει, όλων των διαστάσεων της κοινωνικής ζωής.
Ενδεικτικές ομάδες-στόχοι που θα ενδιαφερθούν για την επιμόρφωση αυτή:
1. Άτομα που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και των διαφόρων θηλυκοτήτων (π.χ. μέλη φεμινιστικών οργανώσεων και της ΛΟΑΤΚΙ+ Κοινότητας, κοινωνικές/οί λειτουργοί κ.ά.)
2. Άτομα που έρχονται σε συχνή επαφή με συγκεκριμένες ομάδες γυναικών, όπως κακοποιημένες, εκδιδόμενες, μετανάστριες και προσφύγισσες (προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό των δομών υγείας, δικαστές, δικηγόροι/νομικοί, εργαζόμενες/οι σε Κέντρα Συμβουλευτικής, σε Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, κ.ά.)
3. Άτομα που ασχολούνται με τη στήριξη της απασχόλησης των γυναικών (π.χ. εργαζόμενοι/ες σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, και εποπτευόμενων από αυτό φορέων).
4. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι οποίες/οι ενδιαφέρονται για την προώθηση της ισότητας και την ενσωμάτωση της διάστασης του Φύλου στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό (κάτι που είναι υποχρεωτικό, άλλωστε, από το νόμο 4604/2019).
5. Στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των έμφυλων δράσεών της και συνδράμουν το έργο των επιτροπών και γραφείων ισότητας (π.χ. Δ.ΕΠ.ΙΣ., Π.ΕΠ.ΙΣ.).
6. Εργαζόμενες/οι στα μέσα ενημέρωσης και στη διαφήμιση ή/και στην προώθηση προϊόντων.
7. Πολιτικά στελέχη των κομμάτων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
8. Πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, που ενδιαφέρονται για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.
Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η/ο επιμορφούμενη/ος θα είναι σε θέση να:
1. κατανοήσει την ιστορικότητα της έννοιας του «Φύλου» και να εξοικειωθεί με βασικά ρεύματα της σύγχρονης φεμινιστικής σκέψης,
2. αναγνωρίσει τις πατριαρχικές δομές των σύγχρονων κοινωνιών (και φυσικά και της Ελληνικής),
3. αποτιμήσει τη θέση των φύλων στην ιδιωτική και τη δημόσια σφαίρα της ζωής (οικογενειακά, πολιτιστικά, εργασιακά, εκπαιδευτικά, τεχνολογικά και λοιπά περιβάλλοντα),
4. γνωρίσει το θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο,
5. ενημερωθεί για το ισχύον εθνικό θεσμικό πλαίσιο, ειδικότερα δε για τα Εθνικά Σχέδια για την Ισότητα των Φύλων (2016-20 & 2021-2025), καθώς και για σειρά σημαντικών θεσμικών ρυθμίσεων, όπως οι νόμοι 4531/2018 («Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας») και 4604/2019 (για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων),
6. αναπτύξει ικανότητες αναγνώρισης και αντιμετώπισης στερεοτύπων, προκαταλήψεων και διακρίσεων που συνδέονται με το Φύλο, καθώς και παρενοχλήσεων (σεξουαλικών και μη) σε κάθε κοινωνική εκδήλωση,
7. επεξεργαστεί ιδέες και προτάσεις για το ξεπέρασμα των έμφυλων κοινωνικών στερεοτύπων στην καθημερινή ζωή.
Μεθοδολογία Υλοποίησης Προγράμματος
1.Διαδικασία υλοποίησης της επιμόρφωσης
Online Εξ Αποστάσεως
2. Μέθοδοι υλοποίησης της επιμόρφωσης
Ο διδακτικός σχεδιασμός ακολουθεί μεθοδολογία που υποστηρίζει την Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως μάθηση. Η διδασκαλία στο πρόγραμμα βασίζεται κυρίως στην ασύγχρονη μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η αυτονομία του/της εκπαιδευόμενου/ης.
Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο μέσω μεθόδων ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης, ενώ προβλέπεται μία σύγχρονη συνάντηση (εικονική τάξη) ενημέρωσης και συμβουλευτικής στήριξης για κάθε Διδακτική Ενότητα. Η διανομή του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται σταδιακά και σε εβδομαδιαία βάση μέσω πλατφόρμας ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης. Το εκπαιδευτικό υλικό βρίσκεται on-line, σε ψηφιακή μορφή, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα τοπικής αποθήκευσής του. Είναι εύκολα εκτυπώσιμο για τις/τους χρήστριες/τες που προτιμούν το έντυπο υλικό, ενώ υποστηρίζεται η αξιοποίηση πολυμεσικού υλικού. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα ανάρτησης υλικού και εργασιών από την πλευρά των επιμορφούμενων. Η μελέτη πραγματοποιείται κυρίως ασύγχρονα και ατομικά, στη βάση της αυτόνομης και ανεξάρτητης επεξεργασίας του εκπαιδευτικού υλικού.
Η εξάσκηση των συμμετεχουσών/όντων υλοποιείται ασύγχρονα και ατομικά, μέσα από ασκήσεις και δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης. Η συνεργασία των συμμετεχουσών/όντων σε μικρές ομάδες είναι δυνατή ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. Συγκεκριμένα, μπορεί να υποστηριχθεί η οργάνωση ομάδων εργασίας και μελέτης με τη δημιουργία «βημάτων συζήτησης» (discussion fora) για ασύγχρονη επικοινωνία ή «δωματίων ζωντανών συζητήσεων» (chat rooms & τηλεδιασκέψεις) για συζήτηση σε πραγματικό χρόνο και ανταλλαγή απόψεων. Παράλληλα προσφέρεται ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) για ασύγχρονη επικοινωνία και ανταλλαγή αρχείων. Η επικοινωνία, η συμβουλευτική και η στήριξη των επιμορφούμενων γίνεται ηλεκτρονικά (ασύγχρονα και σύγχρονα), ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του προγράμματος. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/ουσες κάθε επιμέρους διδακτικής ενότητας. Παρέχεται στους/στις επιμορφούμενους/ες η δυνατότητα παρακολούθησης της προόδου τους, και υπάρχει ακαδημαϊκό ημερολόγιο με προθεσμίες και άλλα σημαντικά γεγονότα.
3. Μέθοδοι Αξιολόγησης & Κριτήρια Απόδοσης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης
Στο τέλος της κάθε Διδακτικής Ενότητας του προγράμματος ανατίθεται ένα (1) διαδικτυακό διαγώνισμα αξιολόγησης (e-Test), τύπου «πολλαπλής επιλογής» ή «σωστό/λάθος»
• Οι επιμορφούμενοι/ες υποχρεούνται να συμμετέχουν σε όλα τα διαγωνίσματα, όλων των Διδακτικών Ενοτήτων.
• Η αξιολόγηση της Διδακτικής Ενότητας κρίνεται ως επιτυχής, αν ο/η επιμορφούμενος/η απαντήσει επιτυχώς τουλάχιστον στο 50% των ερωτήσεων του Διαγωνίσματος. Σε περίπτωση αποτυχίας στο διαγώνισμα, πιστώνεται στον/η επιμορφούμενο/η ο μισός προβλεπόμενος φόρτος εργασίας επιτυχούς παρακολούθησης («Ώρες Επιμόρφωσης» και ECTS) της συγκεκριμένης Διδακτικής Ενότητας.
• Οι ερωτήσεις του Διαγωνίσματος, επιλέγονται τυχαία για κάθε επιμορφούμενο/η από την «Τράπεζα Ερωτήσεων» που έχει δημιουργηθεί, και αφορούν μόνο στα βασικά κείμενα μελέτης της εκάστοτε Διδακτικής Ενότητας, και όχι στα παράλληλα κείμενα.
• Η χρονική περίοδος που είναι διαθέσιμο προς επίλυση το “quiz”, είναι 4 εβδομάδες μετά το τέλος της κάθε Διδακτικής Ενότητας.
• Ο/η επιμορφούμενος/η έχει δικαίωμα δύο (2) προσπαθειών (μέσα στο χρόνο επίλυσης 4 εβδομάδων). Στο τέλος της προθεσμίας, θα εμφανίζεται μόνο η μέγιστη εκ των δύο προσπαθειών βαθμολογία , και μόνο αυτή θα λαμβάνεται υπόψιν για την απόδοση του τελικού πιστοποιητικού.
• Ο μέγιστος χρόνος επίλυσης του Διαγωνίσματος είναι 240 λεπτά (4 ώρες) συνεχόμενα, και όχι διακεκομμένα.
• Δεν δίνεται δυνατότητα εκπρόθεσμης επίλυσης του Διαγωνίσματος.
• Μετά την παρέλευση του μέγιστου χρόνου επίλυσης του Διαγωνίσματος (4 ωρών) εμφανίζεται η επίδοση (εφόσον έχετε επιλέξει «υποβολή»), ενώ μετά την παρέλευση της περιόδου επίλυσης του διαγωνίσματος (4 εβδομάδες), εμφανίζονται και οι σωστές απαντήσεις.
Επιμορφούμενες/οι Προγράμματος
Ελάχιστα Προσόντα Υποψηφίων
Απόφοιτες/οι τουλάχιστον Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ενδεικτικό Εκπαιδευτικό Υλικό Προγράμματος
Κάθε διδακτική ενότητα συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ενδεικτικά αποτελείται από:
– Τα «Βασικά Κείμενα Μελέτης» των Συνεδριών, με βιβλιογραφία που είναι υποχρεωτικά προς μελέτη, προκειμένου να είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση των τεστ αξιολόγησης.
– Τα «Παράλληλα Κείμενα Μελέτης». Πρόκειται για κείμενα τα οποία στοχεύουν στο να σας προσφέρουν επιπρόσθετες γνώσεις σχετικές με το αντικείμενο της Συνεδρίας και η μελέτη αυτών είναι προαιρετική. Ενδέχεται κάποια από αυτά να είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα
1. Φύλα - Ρόλοι και Ταυτότητες
Η παρούσα Ενότητα θα βοηθήσει τις/τους επιμορφούμενες/ους στο να κατανοήσουν τις έννοιες που συνδέονται με τα φύλα και το περιεχόμενό τους, να ενημερωθούν για τον ιστορικό και πολιτικό ρόλο των φεμινιστικών κινημάτων, την εξέλιξή τους και τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της σύγχρονης φεμινιστικής σκέψης και επιστήμης, αλλά και τον τρόπο που η τελευταία έχει επεξεργαστεί και εξηγήσει τις έμφυλες σχέσεις, συσχετίζοντάς τες με ευρύτερες δομές, εξουσιαστικές σχέσεις, κοινωνικούς ρόλους και πολιτισμικά πρότυπα, προσφέροντας με τον τρόπο αυτόν νέες και δημοκρατικότερες ερμηνείες του κόσμου και των ανθρώπινων σχέσεων.
2. Διακρίσεις με βάση το Φύλο – Έμφυλη Βία και Γυναικοκτονία
Αυτή η Ενότητα θα βοηθήσει τις/τους επιμορφούμενες/ους στο να συνδέσουν τις πατριαρχικές δομές των κοινωνιών μας με τις έμφυλες διακρίσεις, τις ανισότητες και την άσκηση εκφοβισμού & βίας, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Μέσα από ιστορικά παραδείγματα, αλλά και με συχνές αναφορές σε σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, οι επιμορφούμενες/οι καλούνται να συσχετίσουν τις νομικές διατάξεις περί ατομικών & κοινωνικών δικαιωμάτων, με την πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες, αλλά και άτομα τα οποία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ή γενικότερα έμφυλης ταυτότητας, υφίστανται διακρίσεις και, πολύ συχνά, βία (σωματική, λεκτική, θεσμική, κ.ά.) που συχνά καταλήγει σε δολοφονία (γυναικοκτονία, λεσβιοκτονία κ.ά.)
3. Σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και Φύλο
Στόχος της Ενότητας είναι να βοηθήσει τους/τις επιμορφούμενους/ες να παρακολουθήσουν την ιστορική εξέλιξη των έμφυλων ανισοτήτων στην Εκπαίδευση, να προβληματιστούν για τα γενεσιουργά αίτια αυτών, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και να αποκτήσουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση και ερευνητική μεθοδολογία που θα τους/τις επιτρέψει να μελετούν επαρκώς τη διάσταση του Φύλου στα νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.
4. Aγορά Εργασίας και Φύλο
Η παρούσα Ενότητα θα βοηθήσει τις/τους επιμορφούμενες/ους να αντιληφθούν την έμφυλη διάσταση της αγοράς εργασίας και να είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να αναγνωρίζουν τις διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα στο πλαίσιο των σύγχρονων εργασιακών περιβαλλόντων, διακρίσεις, άλλοτε ορατές και άλλοτε, λόγω του θεσμικού πλαισίου, άρρητες και άτυπες, αλλά πάντοτε με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τις ζωές των γυναικών, όπως και των άλλων θηλυκοτήτων άλλωστε.
5. Πολιτική και Φύλο: Η ισότητα στο πεδίο λήψης των πολιτικών αποφάσεων
Στην παρούσα Ενότητα οι επιμορφούμενες και οι επιμορφούμενοι θα κατανοήσουν τα αίτια και τις συνέπειες που συνεπάγεται η απουσία των γυναικών από την πολιτική και θα ενημερωθούν για την ευρεία συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με την αναγκαιότητα ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια σφαίρα της ζωής και ειδικότερα στην πολιτική, η οποία, μάλιστα, συνδέει τη συμμετοχή αυτή με την ποιότητα της δημοκρατίας, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.
6. Φύλο και Πολιτισμός Ι
Στην παρούσα Ενότητα οι επιμορφούμενες/οι θα καταλάβουν πως ο πολιτισμός (ή οι πολιτισμοί) δεν υπήρξε ποτέ έννοια ουδέτερη και απρόσωπη. Θα πληροφορηθούν, πως εκτός από ταξικά, ήταν και είναι πρωτίστως έμφυλα προσδιορισμένος, γεγονός που αποτελεί τη μεγάλη προσφορά της φεμινιστικής σκέψης και επιστήμης. Ακόμα θα ενημερωθούν για τα γυναικοκεντρικά θρησκευτικά συστήματα και τον μέγα μύθο της Μητριαρχίας, αλλά και για την έμφυλη διάσταση του Λαϊκού Πολιτισμού.
7. Φύλο και Πολιτισμός ΙΙ
Στην παρούσα Ενότητα οι επιμορφούμενες/οι θα ενημερωθούν, σε συνέχεια της προηγούμενης, για τον ρόλο της γλώσσας και του λόγου στη συμβολική συγκρότηση του πατριαρχικού κόσμου και στην αναπαραγωγή και διαιώνιση της γυναικείας κατωτερότητας/υποταγής, και κατά συνέπεια για την άμεση ανάγκη υπέρβασης του γλωσσικού σεξισμού. Παράλληλα θα κατανοήσουν τον τρόπο που τα ΜΜΕ αναπαριστούν τις γυναίκες και τις άλλες θηλυκότητες και τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των αναπαραστάσεων για τις ζωές τους και την ευημερία τους.
8. Εθνικοί & υπερεθνικοί μηχανισμοί παρακολούθησης και προώθησης της ισότητας των φύλων. Το θεσμικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων στη χώρα μας
Η συγκεκριμένη Ενότητα θα επιτρέψει στις επιμορφούμενες και στους επιμορφούμενους να γνωρίσουν τους διεθνείς οργανισμούς και τις πολιτικές που έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει σε ό,τι αφορά στα θέματα φύλου και προώθησης της ισότητας των φύλων, με έμφαση στον ΟΗΕ και την ΕΕ (ειδικότερα στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων / EIGE), αλλά και στις αντίστοιχες εθνικές πολιτικές και μέτρα.
ΕΚΠΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
1. Δίδακτρα σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής: 225 €
2. Δίδακτρα για την περίπτωση Ομαδικής Εγγραφής έως 2 ατόμων: 225 €
3. Δίδακτρα για την περίπτωση Ομαδικής Εγγραφής τουλάχιστον 3 ατόμων: 212,50 €
4. Δίδακτρα λόγω πρόωρης εγγραφής έως 25 Αυγούστου: 225 €
Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιστημονικά θέματα
Διονύσης Γουβιάς
Καθηγητής στο Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Email: dgouvias@aegean.gr
Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης
Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
Τηλέφωνο: 22410 99424-5-6-7 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-17:00)
Email: e-epimorfosi@aegean.gr