Νέες Τεχνολογίες στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (MOOC)

Τα “Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου” προσφέρουν το εξ αποστάσεως πρόγραμμα “Νέες Τεχνολογίες στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” που θα υλοποιηθεί με τη μορφή Μαζικού Ανοικτού Διαδικτυακού Μαθήματος (MOOC) , με Αυτορρυθμιζόμενη μάθηση (self-paced learning) .
Oι επιμορφούμενοι/ες θα γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συνεκπαίδευσης (γνώσεις), θα αποχτήσουν τις δεξιότητες να αναγνωρίζουν την πολυπαραγοντικότητα και πολυμεθοδολογικότητα της συνεκπαίδευσης (δεξιότητες) και θα συναισθάνονται την αποδοχή του μοντέλου της συνεκπαίδευσης (στάσεις).
Ο σκοπός του Προγράμματος είναι να φωτιστεί στο γενικό παιδαγωγικό πλαίσιο, ο τομέας της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, που αφορά στη συνεκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, τα χαρακτηριστικά του μοντέλου, καθώς και τους παράγοντες επιρροής και ψυχολογιοποίησης
Μαθησιακοί Στόχοι υποενότητας “Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών (Ν.Τ.) και Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην ενταξιακή εκπαίδευση”:
Οι επιμορφούμενοι/ες:
- θα γνωρίσουν τη συμβολή των Νέων Τεχνολογιών (Ν.Τ.) και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εφαρμογή των εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών/ριών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
- θα αποκτήσουν τις δεξιότητες να αξιοποιούν τις Ν.Τ. & τις Τ.Π.Ε.– όπως κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά–, προς την κατεύθυνση της επίτευξης των μαθητοκεντρικών διδακτικών στόχων, σε μαθητές/ριες με μαθησιακές δυσκολίες.
- θα καταστούν ικανοί/ές, ώστε να τροποποιήσουν την συμπεριφορά τους, σε σχέση με την χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών λογισμικών , τα οποία συμβάλλουν θετικά στην επίτευξη των στόχων των γνωστικών αντικειμένων.
- Αξίζει να τονιστεί, προκαταβολικά, ότι η παρούσα συνεδρία εστιάζει ιδιαίτερα στην χρήση των Ν.Τ. & των Τ.Π.Ε., καθώς και την συνακόλουθη αξιοποίηση των αντίστοιχων Προγραμμάτων Σπουδών, από πλευράς των ενδιαφερομένων, στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής ειδικής και ενταξιακής εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
- θα γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των Νέων Τεχνολογιών– και την χρησιμότητά τους– στην εφαρμογή του μοντέλου της συνεκπαίδευσης.
- Θα γνωρίσουν να αξιοποιούν –στο πλαίσιο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας– κατάλληλα και πιστοποιημένα λογισμικά· τα τελευταία προτείνονται ως διδακτικό μοντέλο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, προκειμένου για την επίτευξη των στόχων των γνωστικών αντικειμένων.
- Θα μπορούν να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους, σε σχέση με την χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), αξιοποιώντας τα κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά.
Μαθησιακοί Στόχοι υποενότητας “Υποστηρικτική Τεχνολογία στην ΕΑΕ”:
Οι επιμορφούμενοι/ες:
- θα γνωρίσουν τη συμβολή των Νέων Τεχνολογιών (Ν.Τ.) και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εφαρμογή των εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών/ριών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και γλωσσικές διαταραχές.
- θα αποκτήσουν τις δεξιότητες να αξιοποιούν τις Ν.Τ. & τις Τ.Π.Ε.– όπως κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά–, προς την κατεύθυνση της επίτευξης των μαθητοκεντρικών διδακτικών στόχων, σε μαθητές/ριες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσαναγνωσία, δυσαριθμησία, δυσπραξία) και με προβλήματα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο.
- θα καταστούν ικανοί/ές, ώστε να τροποποιήσουν την συμπεριφορά τους, σε σχέση με την χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών λογισμικών , τα οποία συμβάλλουν θετικά στην προσβασιμότητα στη γνώση.
- θα γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των Νέων Τεχνολογιών– και την χρησιμότητά τους– στην εφαρμογή του μοντέλου της ενταξιακής εκπαίδευσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι διδακτικοί στόχοι με κατάλληλες ψηφιακές δραστηριότητες για μαθητές/ριες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
- Θα γνωρίσουν να αξιοποιούν –στο πλαίσιο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας– κατάλληλα και πιστοποιημένα εκπαιδευτικά λογισμικά· τα τελευταία προτείνονται ως διδακτικό μοντέλο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, προκειμένου για την επίτευξη των στόχων των γνωστικών αντικειμένων.
- Θα μπορούν να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους, σε σχέση με την χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), αξιοποιώντας εποικοδομητικά τόσο τη σύγχρονη, όσο και την ασύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Τμήματος Ένταξης (Τ.Ε.).
Μαθησιακοί Στόχοι υποενότητας “Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Εκπαιδευτικά Λογισμικά στην ΕΑΕ”:
Οι επιμορφούμενοι/ες:
- θα γνωρίσουν τη συμβολή των Νέων Τεχνολογιών (Ν.Τ.) και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εφαρμογή των εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης (Ε.Π.Ε.) των μαθητών/ριών με νοητική αναπηρία.
- θα αποκτήσουν τις δεξιότητες να αξιοποιούν τις Ν.Τ. & τις Τ.Π.Ε.– όπως κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά–, προς την κατεύθυνση της επίτευξης των μαθητοκεντρικών διδακτικών στόχων, σε μαθητές/ριες με νοητική αναπηρία, με κατάλληλο ψηφιακό εποπτικό υλικό σε σχολικές μονάδες ειδικές αγωγής και εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ).
- θα καταστούν ικανοί/ές, ώστε να τροποποιήσουν την συμπεριφορά τους, σε σχέση με την χρήση κατάλληλων εκπαιδευτικών λογισμικών , τα οποία συμβάλλουν θετικά στην επίτευξη των στόχων των γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με τους άξονες των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων των προγραμμάτων της νοητικής αναπηρίας.
- θα γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των Νέων Τεχνολογιών– και την χρησιμότητά τους– στην εφαρμογή του μοντέλου της συνεκπαίδευσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 4823/2021.
- Θα γνωρίσουν να αξιοποιούν –στο πλαίσιο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας– κατάλληλα και πιστοποιημένα εκπαιδευτικά λογισμικά· τα τελευταία προτείνονται ως διδακτικό μοντέλο της συνεκπαίδευσης των μαθητών/ριών με νοητική αναπηρία.
- Θα μπορούν να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους, σε σχέση με την χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) σε κατάλληλα ψηφιακά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αξιοποιώντας εξειδικευμένες ψηφιακές διαδρομές για τη διδακτική, κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική ένταξη των παιδιών με νοητική αναπηρία.
Μαθησιακοί Στόχοι υποενότητας “Εφαρμογές της Ρομποτικής στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση: Εφαρμογές της Ρομποτικής για παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος”:
Οι επιμορφούμενοι/ες:
- θα γνωρίσουν τη συμβολή των Νέων Τεχνολογιών (Ν.Τ.) και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) στην εφαρμογή των Προγραμμάτων Ρομποτικής για μαθητές/ριες με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.).
- θα αποκτήσουν τις δεξιότητες να αξιοποιούν τις Ν.Τ. & τις Τ.Π.Ε.– όπως κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά Ρομποτικής–, προς την κατεύθυνση της επίτευξης των μαθητοκεντρικών διδακτικών στόχων, σε μαθητές/ριες με Δ.Α.Φ.).
- θα καταστούν ικανοί/ές, ώστε να τροποποιήσουν την συμπεριφορά τους, σε σχέση με την χρήση κατάλληλων Ρομποτικών Κατασκευών-Lego Mindstorms-, τα οποία συμβάλλουν θετικά στην επίτευξη των στόχων των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προγραμμάτων της ΔΑΦ.
- θα καταστούν ικανοί/ές στην αξιοποίηση των αντίστοιχων Προγραμμάτων Σπουδών, από πλευράς των ενδιαφερομένων, στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής ειδικής και ενταξιακής εκπαίδευσης των παιδιών στο αυτιστικό φάσμα υψηλής λειτουργικότητας.
- θα γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά της υποστηρικτικής τεχνολογίας της ρομποτικής– και την χρησιμότητά τους– στην εφαρμογή του μοντέλου της Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης σε συνδυασμό με την εφαρμογή της θεωρίας της δομημένης διδασκαλίας με τη σχολική τάξη να διαμορφώνεται σε δομημένο ψηφιακό περιβάλλον.
- Θα γνωρίσουν να αξιοποιούν –στο πλαίσιο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας– κατάλληλα και πιστοποιημένα λογισμικά της ρομποτικής· τα τελευταία προτείνονται ως διδακτικό μοντέλο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, προκειμένου για την επίτευξη των στόχων των γνωστικών αντικειμένων.
- Θα μπορούν να τροποποιήσουν τις συμπεριφορές τους, σε σχέση με την χρήση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ), αξιοποιώντας τα κατάλληλα εκπαιδευτικά λογισμικά ρομποτικής.
Νέες Τεχνολογίες στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση