Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην κοινωνία

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος
Αντικείμενο του συγκεκριμένου προγράμματος επιμόρφωσης είναι η εισαγωγή των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Συγκριτικό πλεονέκτημα του παρόντος προγράμματος είναι η σφαιρικότητα των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτήσουν οι συμμετέχοντες/ουσες στο σύνολο των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, όπως αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί θα εμβαθύνουν στις έννοιες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, γνωρίζοντας τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), συμβάλλοντας στην προετοιμασία των μαθητών/ριών τους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους τους, αλλά και στις επόμενες γενιές. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί θα αναγνωρίσουν και θα είναι σε θέση να συμβουλεύσουν τους/τις μαθητές/ριές τους όσον αφορά στα επαγγέλματα του μέλλοντος, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες που μπορούν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται προσφέροντας στους/στις εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να σχεδιάσουν τα δικά τους διδακτικά σενάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης και δημιουργώντας κοινότητες μάθησης για τον διαμοιρασμό τους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, εκπαιδευτικούς/ εκπαιδευτές/ριες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και σε εμπλεκόμενους/ες στην εκπαίδευση όπως στελέχη, φοιτητές/ριες, υποψήφιοι/ες διδάκτορες/ισες, ερευνητές/ριες κ.λπ., με ενδιαφέροντα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:
- Κατανοεί τις έννοιες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην κοινωνία.
- Αναγνωρίζει τους βασικούς στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030.
- Εφαρμόζει δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην εκπαιδευτική πράξη.
- Υποστηρίζει τους/τις μαθητές/ριες του/της στην προετοιμασία τους ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες και τις αγορές εργασίας 21ου αιώνα, συνεισφέροντας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
- Προσεγγίζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση διεπιστημονικά και διαθεματικά.
- Σχεδιάζει διαθεματικά διδακτικά σενάρια στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
- Επιθυμεί να λειτουργεί ο/η ίδιος/α ως εκπαιδευτικός που συμβάλει στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, καλλιεργώντας ταυτόχρονα τις δεξιότητες που καλείται να ενισχύσει στους/στις μαθητές/ριές του/της.
Μεθοδολογία Υλοποίησης
1.Διαδικασία υλοποίησης της επιμόρφωσης
από απόσταση Ηλεκτρονική Μάθηση (e-Learning),
2. Μέθοδοι υλοποίησης της επιμόρφωσης
Το εκπαιδευτικό υλικό (θεωρητικό και πρακτικό μέρος) θα διατίθεται στην πλατφόρμα διδασκαλίας (στα ελληνικά ή/και τα αγγλικά) και οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν με ευέλικτο τρόπο, προσαρμοσμένο στις προσωπικές τους ανάγκες και προτεραιότητες. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να υλοποιούν προτεινόμενες δραστηριότητες βάσει του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Το εκπαιδευτικό υλικό θα αποτελείται από θεωρία (δημοσιεύσεις, διαδικτυακό υλικό σε μορφή βίντεο, υλικό που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λπ.) διαθέσιμη είτε εντός της πλατφόρμας διδασκαλίας (HTML5 υλικό με σχετικές αναφορές) είτε εκτός της πλατφόρμας σε εξωτερικές πηγές, ενώ θα υπάρχουν και παραδείγματα καλών πρακτικών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχει και η δυνατότητα ασύγχρονης επικοινωνίας (μέσω e-mail, forum κ.λπ.) με τους/τις διδάσκοντες/ουσες.
3. Μέθοδοι Αξιολόγησης & Κριτήρια Απόδοσης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης
Στο τέλος κάθε ενότητας θα υπάρχει αξιολόγηση (κουίζ κλειστών ερωτήσεων) και αυτό- αξιολόγηση, με τη μορφή αναστοχαστικών ερωτήσεων.
Επιπλέον, κάθε ενότητα θα συνοδεύεται από προαιρετικές προτεινόμενες δραστηριότητες, οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν, δύναται να συζητηθούν στο πλαίσιο των συμβουλευτικών συναντήσεων με στόχο τη δημιουργία διαλόγου και την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων/ουσών.
1. Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.)
Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται σε γενικές έννοιες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα, αναλύουν θέματα Π.Ε. τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και τέλος, δίνουν έμφαση σε περιβαλλοντικές δράσεις στην εκπαίδευση.
2. Αειφόρος ή Βιώσιμη Ανάπτυξη – βασικές έννοιες και αρχές
Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται στην Αειφόρο/ Βιώσιμη Ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, αφού κατανοήσουν σχετικές έννοιες και ορισμούς, αντιλαμβάνονται τη σύνδεσή τους με την εκπαιδευτική πράξη και γνωρίζουν την Ατζέντα 2030, με έμφαση στους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κρίσιμα ζητήματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και προκλήσεις, αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ενότητας, ενώ αναδεικνύεται και ο ρόλος της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε θέματα Π.Ε. και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
3. Βιώσιμη Ανάπτυξη στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά
Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται θέματα που αφορούν στη συμβολή των μαθητών στην ανακύκλωση στην οικογένεια και τη γειτονιά τους, πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο και στο σπίτι κ.λπ. Η υποστήριξη συνανθρώπων της κοινότητας (γειτονιάς) αναδεικνύεται μέσα από τις εβδομαδιαίες συνεδρίες. Τέλος, συζητούνται θέματα υγείας, διατροφής και ευημερίας.
4. Βιώσιμη Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο
Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες/ουσες επικεντρώνονται σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης που αφορούν στον άνθρωπο ως μέλος μίας κοινωνίας. Εκτός από ζητήματα ενσυναίσθησης και εθελοντισμού που αναδεικνύονται, αναπτύσσεται συζήτηση γύρω από θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δίνεται έμφαση στην έννοια της διαφορετικότητας και της μοναδικότητας κάθε ανθρώπου. Τέλος, γίνεται αναφορά σε ζητήματα παγκοσμίου επιπέδου, όπως ειρήνη, δικαιοσύνη, φτώχεια, πείνα κ.λπ.
5. Βιώσιμη Ανάπτυξη με επίκεντρο το περιβάλλον: Για να αφήσουμε και κάτι στις επόμενες γενιές
Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται στις θεματικές που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος (χλωρίδα και πανίδα), την κλιματική αλλαγή και την πολιτιστική κληρονομιά.
6. Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επαγγέλματα του μέλλοντος
Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται σε ζητήματα που αφορούν στην Βιώσιμη Ανάπτυξη και Επαγγέλματα του μέλλοντος, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινα επαγγέλματα (πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα), παραδείγματα βιώσιμων νησιών/ πόλεων, σύγχρονα επαγγέλματα και αξιοπρεπή περιβάλλοντα εργασίας, αλλά και θέματα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
7. Σχεδιάζοντας διδακτικά σενάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Σε αυτήν την ενότητα οι συμμετέχοντες/ουσες εισάγονται σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης διδακτικών σεναρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Βιώσιμης Ανάπτυξης και διαμοιράζονται καλές πρακτικές με τους/τις συναδέλφους.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Αρχική τιμή (χωρίς εκπτώσεις): 420€
- Διορισμένοι εκπαιδευτικοί: 300 ευρώ
- Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: 260 ευρώ
- Μέλη πολύτεκνων οικογενειών: 260 ευρώ
- Απόφοιτοι του Παν/μιου Αιγαίου: 260 ευρώ
- Mέλη του προσωπικού του Παν. Αιγαίου και της GoLearn: 260 ευρώ
- Φοιτητές, άνεργοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί: 240 ευρώ
- Προηγούμενη εγγραφή σε άλλο πρόγραμμα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου που υλοποιείται σε συνεργασία με την GoLearn: 240 ευρώ
- ΑμΕΑ: 240 ευρώ
- Ομαδική εγγραφή ή ένταξη σε webinar του Παν/μίου Αιγαίου που υλοποιείται σε συνεργασία με την GoLearn: 225 ευρώ
- Εφάπαξ εξόφληση: 215 ευρώ
- Προηγούμενη εγγραφή σε δύο άλλα προγράμματα του ΚΕΔΙΒΙΜ του Παν/μίου Αιγαίου που υλοποιούνται σε συνεργασία με την GoLearn: 195 ευρώ
Εκδήλωση ενδιαφέροντος & Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 211 11 13 231
E-mail: info@golearn.gr
Για την εγγραφή σας συμπληρώστε την φόρμα πατώντας στο κουμπί “Κάνε αίτηση” και εκπρόσωπος του συνεργαζόμενου Κέντρου Δια Βίου Μάθησης 2 “GoLearn” θα επικοινωνήσει μαζί σας εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών.