Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος
Το αντικείμενο του προγράμματος Προαγωγή Ψυχικής Υγείας στην Κοινότητα έχει ως αντικείμενο την εισαγωγή στις βασικές έννοιες ενός πολυεπιστημονικού πεδίου και τις βασικές αρχές υλοποίησης παρεμβάσεων που στοχεύουν στην εγγραμματοσύνη σε θέματα ψυχικής υγείας, την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, την εξειδίκευση παρεμβάσεων πρόληψης ανά φάση κύκλου ζωής και την ενημέρωση για διεθνή προγράμματα πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας με θετικές εκβάσεις. Οι μαθησιακοί σκοποί καλύπτουν την εισαγωγή και εμπέδωση δεξιοτήτων επιλογής και οργάνωσης κατάλληλων παρεμβάσεων στην κοινότητα προς όφελος της ευημερίας σε συλλογικό επίπεδο και σ επίπεδο ευπαθών ομάδων.
Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος
Οι μαθησιακοί στόχοι είναι οι εξής: α) απόκτηση βασικών γνώσεων για τα μοντέλα εξήγησης των ψυχικών διαταραχών, β) απόκτηση βασικών δεξιοτήτων για την οργάνωση και υλοποίηση παρεμβάσεων προαγωγής ψυχικής υγείας, γ) απόκτηση σχεδιασμού βασικών δεξιοτήτων για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων αποστιγματισμού της ψυχικής ασθένειας.
Μεθοδολογία Υλοποίησης Προγράμματος
1.Διαδικασία υλοποίησης της επιμόρφωσης
Online Εξ Αποστάσεως
2. Μέθοδοι υλοποίησης της επιμόρφωσης
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη διαδικασία της ασύγχρονης παρακολούθησης. Το υλικό εκπαίδευσης θα αναρτάται σε ψηφιακή
μορφή στη διαδικτυακή πλατφόρμα του προγράμματος σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος.
3. Μέθοδοι Αξιολόγησης & Κριτήρια Απόδοσης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης
Για κάθε διδακτική ενότητα ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να μελετήσει τα βασικά κείμενα μελέτης των ενοτήτων και να συμπληρώσει το αντίστοιχο τεστ αξιολόγησης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του κύκλου σπουδών στον οποίο έχει εγγραφεί. Η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0 έως 100%. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος επιμόρφωσης και τη χορήγηση της βεβαίωσης Επιμόρφωσης, ο εκπαιδευόμενος πρέπει να λάβει σε όλα τα κουίζ βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 50%.
Ελάχιστα Προσόντα Υποψηφίων
Απόφοιτοι/-ες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
1. Αγωγή και Προαγωγή Ψυχικής Υγείας: Βασικές έννοιες και αρχές
Η αγωγή και προαγωγή της ψυχικής υγείας συνιστά όλες εκείνες τις δράσεις και τις εφαρμοσμένες πολιτικές, οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη και την προαγωγή της κοινωνικής ευημερίας, την προστασία και την επιδημιολογική παρακολούθηση της ψυχικής υγείας σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, την ανάπτυξη και λειτουργία δομών και υπηρεσιών φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και αποκατάστασης ατόμων με ψυχιατρικές εμπειρίες, την αναγνώριση των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και την άμβλυνση των ανισοτήτων στην ψυχική υγεία, την εγγραμματοσύνη ψυχικής υγείας, και τη λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας ψυχικής υγείας που θα προστατεύει το θεμελιώδες και απαραβίαστο δικαίωμα στην υγεία, σωματική και ψυχική, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής, από την σύλληψη μέχρι το τέλος της ζωής.
2. Εγγραμματισμός στην ψυχική υγεία: Εισαγωγή στις κοινές ψυχικές διαταραχές
Η συγκεκριμένη ενότητα στοχεύει στον γνωστικό εξοπλισμό αναγνώρισης των πρώτων σημαδιών των κοινών ψυχικών διαταραχών ώστε έγκαιρα ο ενδιαφερόμενος/η να αναζητήσει βοήθεια ή να στηρίξει κάποιο πρόσωπο από τον κοινωνικό του περίγυρο που υποφέρει ψυχικά. Οι κοινές ψυχικές διαταραχές καλύπτουν το φάσμα των διαταραχών του συναισθήματος και της διάθεσης με πιο κοινή σε επικράτηση και επίπτωση την κατάθλιψη ενώ άλλες διαταραχές ιδιαίτερα κοινές στην σημερινή εποχή είναι οι αγχώδεις διαταραχές, του ύπνου, της πρόσληψης της τροφής και του εθισμού. Κοινό γνώρισμα αυτών των διαταραχών είναι η μειωμένη λειτουργικότητα και η αποκοπή από τις καθημερινές δραστηριότητες.
3. Κοινωνικό στίγμα και εκστρατείες αποστιγματισμού της ψυχικής ασθένειας
Η συγκεκριμένη ενότητα παρουσιάζει τις βασικές έννοιες και θεωρίες για το κοινωνικό στίγμα και δίνει στοιχεία για την στίγμα της ψυχικής ασθένειας, τις στάσεις του γενικού πληθυσμού απέναντι στα άτομα με ψυχιατρικές εμπειρίες και τη διάθεση για αλληλεπίδραση μαζί τους. Δίνει έμφαση σε εκστρατείες αποστιγματισμού της ψυχικής ασθένειας και κάνει μια εισαγωγή σε κοινωνιο-ψυχολογικές έννοιες όπως το στερεότυπο, την προκατάληψη και τις διακρίσεις.
4. Προαγωγή ψυχικής υγείας στην προσχολική ηλικία
Η προσχολική ηλικία θεμελιώνει την ύπαρξη του ανθρώπου και την μετέπειτα συνολική του πορεία. Υπάρχει μεγάλος πλούτος ερευνών που καταδεικνύουν τα αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την εφαρμογή προγραμμάτων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στην κοινωνική και ψυχολογική υγεία των νηπίων. Η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα μεταφέρει αυτή την γνώση και παρουσιάζει ειδικά προγράμματα πρόληψης που έχουν εφαρμοστεί επιτυχώς σε δημόσια νηπιαγωγεία στην Ελλάδα, όπως το "μπορώ να λύσω το πρόβλημα".
5. Πρόληψη των εξαρτήσεων και επανένταξη
Η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα εξετάζει το φαινόμενο των εξαρτήσεων από ψυχοτρόπες ουσίες ως προς την σύνθετη κοινωνική αιτιολογία και τους πολιτισμικούς παράγοντες που το προκαλούν, την επιδημιολογία που εμφανίζει στην Ελλάδα, τα προγράμματα απεξάρτησης που εφαρμόζονται στην χώρα και την κοινωνική επανένταξη των ανθρώπων με ιστορικό χρήσης ουσιών.
6. Η έμφυλη διάσταση της ψυχικής υγείας
Η συγκεκριμένη διδακτική ενότητα εξετάζει τις διαφορές φύλου στην υγεία και την ψυχική υγεία συζητώντας παράλληλα την έννοια του κοινωνικού φύλου και καλύπτοντας ειδικές θεματικές σχετιζόμενες με την υγεία όπως η ενδο-οικογενειακή βία και επιπτώσεις της στις γυναίκες, οι στρατηγικές προτεραιότητες για την εφαρμογή πολιτικών ευαίσθητες σε θέματα φύλου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που στοχεύουν στην υγεία και την ψυχική υγεία των γυναικών.
7. Υγιής Γήρανση και Ποιότητα Ζωής
Η ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας έχει διαμορφώσει ένα αυτόνομο πεδίο διεπιστημονικής μελέτης λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και των ραγδαίων δημογραφικών αλλαγών που ο κόσμος γνωρίζει τα τελευταία χρόνια. Η ενότητα αυτή ενδιαφέρεται να προσεγγίσει την Τρίτη ηλικία ως κοινωνική διαδικασία, και ως μια ευκαιρία ολοκλήρωσης σχεδίων επιθυμίας, αλλά και των προκλήσεων που η επέκταση της ζωής συνεπάγεται, όπως νευρολογικές διαταραχές και αύξηση αναγκών για περίθαλψη. Η υγιής γήρανση βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση της πορείας ζωής και τις λειτουργικές προοπτικές.
ΕΚΠΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:
1. Έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής: 10%
2. Έκπτωση για την περίπτωση Ομαδικής Εγγραφής 2 ατόμων: 10%
3. Έκπτωση λόγω πρόωρης εγγραφής έως 20 Μαρτίου: 10%
4. Έκπτωση για την περίπτωση Ομαδικής Εγγραφής τουλάχιστον 3 ατόμων: 15%
Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιμορφωτικά Θέματα
Ασημίνα Τσιμπιδάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής
Email: tsibidaki@aegean.gr
Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης
Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης
Τηλέφωνο: 22410 99424-5-6-7 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-17:00)
Email: e-epimorfosi@aegean.gr