Πρόληψη και Διαχείριση Σχολικού Εκφοβισμού: Διαμορφώνοντας Κλίμα Εμπιστοσύνης

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις στρατηγικές των συμμετεχόντων στην κατανόηση, πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία:
• Να εμβαθύνουν στην ανάλυση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, με έμφαση στις έννοιες του θυμού και της επιθετικότητας ως κρίσιμων παραγόντων για την εκδήλωσή του.
• Να εξερευνήσουν τις διαφορετικές μορφές εκφοβισμού και τις διαφοροποιήσεις τους ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
• Να γνωρίσουν και να αξιοποιήσουν σύγχρονα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.
• Να αποκτήσουν πρακτικά εργαλεία για τη διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού, την υποστήριξη μαθητών και την προώθηση της ψυχικής τους υγείας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση αποτελεσματικών στρατηγικών επικοινωνίας με μαθητές και γονείς, καθώς και στη δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος που αποθαρρύνει τον εκφοβισμό και προάγει την ψυχική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των μαθητών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ασφαλών και υποστηρικτικών σχολικών περιβαλλόντων, όπου οι ενήλικες που υποστηρίζουν τους μαθητές θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για την πρόληψη και διαχείριση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, γονείς, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, προπονητές ομάδων και γενικότερα, οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στο πεδίο.
Με τη συμμετοχή σας, θα αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία για να συμβάλλετε ενεργά στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς φόβο, όπου οι μαθητές μπορούν να ευημερούν ψυχικά και κοινωνικά
Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο/η επιμορφούμενος/η θα είναι σε θέση να:
1. Κατανοούν τη φύση και τους παράγοντες του σχολικού εκφοβισμού:
• Προσδιορίζουν τι είναι ψυχική υγεία, θυμός, επιθετικότητα και εκφοβισμός.
• Αναγνωρίζουν τους αιτιολογικούς παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση και εξάπλωση του εκφοβισμού.
2. Αναγνωρίζουν και αντιμετωπίζουν περιστατικά εκφοβισμού:
• Εντοπίζουν τα πρώιμα σημάδια κινδύνου και διαφοροποιούν τις μορφές εκφοβισμού ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το πλαίσιο (συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού).
• Εφαρμόζουν πρακτικά εργαλεία για την έγκαιρη παρέμβαση σε περιστατικά εκφοβισμού.
3. Καλλιεργούν θετικό σχολικό κλίμα:
• Αναπτύσσουν δεξιότητες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την ενσυναίσθηση, την αποτελεσματική επικοινωνία και την κοινωνική συνοχή σε σχολικό και οικογενειακό επίπεδο.
• Προωθούν πρακτικές που αποθαρρύνουν τον εκφοβισμό και ενισχύουν την ψυχική υγεία των μαθητών.
4. Επικοινωνούν αποτελεσματικά με γονείς και μαθητές:
• Εφαρμόζουν τεχνικές και δεξιότητες για την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία με γονείς και μαθητές.
• Διαχειρίζονται ευαίσθητες συζητήσεις με σεβασμό και αποκαταστατική προσέγγιση.
5. Γνωρίζουν και εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο:
• Κατανοούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.
• Προάγουν την ορθή εφαρμογή των θεσμικών μέτρων και πολιτικών κατά του εκφοβισμού.
6. Προωθούν την ασφαλή χρήση της τεχνολογίας:
• Εκπαιδεύονται στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying).
• Προωθούν πρακτικές για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας από τους μαθητές.
7. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δίκτυα υποστήριξης:
• Ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ σχολείου, οικογένειας και κοινότητας.
• Δημιουργούν δίκτυα υποστήριξης με ειδικούς, όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και νομικούς.
8. Αξιολογούν και βελτιώνουν εκπαιδευτικές πρακτικές:
• Αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης.
• Αναπτύσσουν βιώσιμα μοντέλα που μπορούν να εφαρμόζονται μακροπρόθεσμα για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.
Μεθοδολογία Υλοποίησης Προγράμματος
1.Διαδικασία υλοποίησης της επιμόρφωσης
Online Εξ Αποστάσεως
2. Μέθοδοι υλοποίησης της επιμόρφωσης
Το εκπαιδευτικό υλικό (θεωρητικό και πρακτικό μέρος) θα διατίθεται στην πλατφόρμα διδασκαλίας (στα ελληνικά και τα αγγλικά) και οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν πρόσβαση σε αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν με ευέλικτο τρόπο, προσαρμοσμένο στις προσωπικές τους ανάγκες και προτεραιότητες. Ταυτόχρονα, θα μπορούν να υλοποιούν προτεινόμενες δραστηριότητες βάσει του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Το εκπαιδευτικό υλικό θα αποτελείται από θεωρία (δημοσιεύσεις, διαδικτυακό υλικό σε μορφή βίντεο, υλικό που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λπ.) διαθέσιμη είτε εντός της πλατφόρμας διδασκαλίας (HTML5 υλικό με σχετικές αναφορές) είτε εκτός της πλατφόρμας σε εξωτερικές πηγές. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης, θα υπάρχουν παραδείγματα καλών πρακτικών και βιωματικών ασκήσεων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχει η δυνατότητα ασύγχρονης επικοινωνίας (μέσω e-mail, forum κ.λπ.) με τους/τις διδάσκοντες/ουσες.
3. Μέθοδοι Αξιολόγησης & Κριτήρια Απόδοσης Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης
Στο τέλος κάθε ενότητας θα υπάρχει αξιολόγηση (κουίζ κλειστών ερωτήσεων) και αυτό- αξιολόγηση, με τη μορφή αναστοχαστικών ερωτήσεων.
Εκπαιδευτικό Υλικό Προγράμματος
Κάθε διδακτική ενότητα συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ενδεικτικά αποτελείται από:
– Τα «Βασικά Κείμενα Μελέτης» των Συνεδριών συνοδευόμενα με βιβλιογραφία, που είναι υποχρεωτικά προς μελέτη, προκειμένου να είναι εφικτή η επιτυχής ολοκλήρωση των τεστ αξιολόγησης.
– Τα «Παράλληλα Κείμενα Μελέτης». Πρόκειται για κείμενα τα οποία στοχεύουν να προσφέρουν επιπρόσθετες γνώσεις, σχετικές με το αντικείμενο της Συνεδρίας και η μελέτη αυτών είναι προαιρετική. Ενδέχεται κάποια από αυτά να είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα.
⇒ Για αναλυτικές πληροφορίες, ανατρέξτε στο αρχείο “Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις για επιμορφούμενους/ες” που θα βρείτε ΕΔΩ
⇒ Παρουσίαση του προγράμματος στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Επιλέξτε ΕΔΩ.
1. Βασικοί άξονες - Εισαγωγή στον Σχολικό Εκφοβισμό
Η πρώτη ενότητα εισάγει τους συμμετέχοντες στον ορισμό, τις μορφές και τις διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού, εστιάζοντας στη διαφοροποίησή του από τις συγκρούσεις. Παρουσιάζονται η σύνδεση του εκφοβισμού με την ψυχική υγεία και τα συναισθήματα, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εφηβείας που επηρεάζουν την εκδήλωση του φαινομένου. Τέλος, αναλύονται τα είδη εκφοβισμού και παρουσιάζονται ευρήματα από διεθνείς και ελληνικές έρευνες.
2. Η έννοια του θυμού / Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου
Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στο συναίσθημα του θυμού, διερευνώντας τις θεωρητικές του ερμηνείες, τις αιτίες και τους τρόπους έκφρασής του. Αναλύονται οι ψυχοκοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή του, ενώ εξετάζεται ο ρόλος της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας. Παρουσιάζονται τα προφίλ θυμάτων, θυτών και παρατηρητών, καθώς και οι επιπτώσεις του θυμού στο άτομο και το περιβάλλον του, μέσω ανάλυσης παραδειγμάτων και βιωματικών δραστηριοτήτων.
3. Η έννοια της επιθετικότητας - Συνέπειες του Σχολικού Εκφοβισμού
Η τρίτη ενότητα εξετάζει την επιθετικότητα, εστιάζοντας στις βασικές έννοιες, τους παράγοντες πρόβλεψής της και τις θεωρητικές προσεγγίσεις που τη διέπουν. Αναλύονται οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία, την κοινωνική ανάπτυξη και την εκπαιδευτική πορεία, καθώς και οι μακροχρόνιες συνέπειες για θύματα και θύτες. Επιπλέον, διερευνάται ο ρόλος των παρατηρητών και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζονται από την επιθετικότητα στο σχολικό περιβάλλον.
4. Πρόληψη του Σχολικού Εκφοβισμού
Η τέταρτη ενότητα επικεντρώνεται στη δημιουργία θετικού σχολικού κλίματος και στην ενίσχυση συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, με έμφαση στη συνεργασία σχολείου-οικογένειας. Εξετάζεται η ψυχολογία της ομάδας, οι αιτιολογικοί παράγοντες του εκφοβισμού και οι διαφορές φύλου και ηλικίας στη δυναμική του φαινομένου. Μέσα από τη διερεύνηση αυτών των θεμάτων, οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις και πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού σε σχολικό πλαίσιο.
5. Η ταυτότητα του εκφοβισμού - Έγκαιρη Αναγνώριση και Παρέμβαση
Η πέμπτη ενότητα εστιάζει στους εμπλεκόμενους στο φαινόμενο του εκφοβισμού, αναλύοντας τα σημάδια που εμφανίζουν θύματα και θύτες, καθώς και τις επιπτώσεις του φαινομένου. Παρουσιάζονται πρωτόκολλα παρέμβασης και υποστήριξης, φόρμες και ερωτηματολόγια για τη διαπίστωση περιστατικών, καθώς και ο ρόλος των γονέων και εκπαιδευτικών στη διαχείριση του εκφοβισμού. Η ενότητα ολοκληρώνεται με προσομοιώσεις περιστατικών, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε ρεαλιστικά σενάρια.
6. Ηλεκτρονικός εκφοβισμός - Διαχείριση Περιστατικών Σχολικού Εκφοβισμού
Η έκτη ενότητα επικεντρώνεται στη διαχείριση του εκφοβισμού, με έμφαση στην επικοινωνία με θύματα, θύτες και γονείς, καθώς και στις επιπτώσεις του φαινομένου. Αναλύονται οι βασικές έννοιες της αποκαταστατικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής επανένταξης και της προστασίας από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, μαζί με τους παράγοντες πρόβλεψής του. Επιπλέον, παρουσιάζεται η ολιστική διαχείριση σε επίπεδο σχολικής κοινότητας, ενώ οι συμμετέχοντες καλούνται να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους μέσα από την ανάλυση πραγματικών περιστατικών.
7. Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying) - Πρόληψη
Η έβδομη ενότητα εστιάζει στα προγράμματα πρόληψης με έμφαση στον διαδικτυακό εκφοβισμό, αναλύοντας τις βασικές αρχές τους και τις διαφορές τους από τον παραδοσιακό εκφοβισμό. Εξετάζονται η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, οι ηθικές και νομικές πτυχές του φαινομένου, καθώς και πραγματικά περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού. Τέλος, οι συμμετέχοντες συμμετέχουν στη δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την ψηφιακή ασφάλεια, προωθώντας την πρόληψη και την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.
8. Αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού - Νομικό Πλαίσιο και Δικαιώματα
Η όγδοη ενότητα εξετάζει πειθαρχικές, νομικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση του εκφοβισμού, εστιάζοντας στο διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο, καθώς και στα δικαιώματα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Παρουσιάζονται ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, η διαδικασία διαχείρισης παραπόνων και καταγγελιών, ενώ διερευνάται η εξέλιξη της έρευνας στο πεδίο. Τέλος, η ενότητα ολοκληρώνεται με ανάλυση πραγματικών υποθέσεων, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη.
9. Επικοινωνία - Συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας-Κοινότητας
Η ένατη ενότητα εστιάζει στη σημασία της συνεργασίας οικογένειας, σχολείου και τοπικής κοινωνίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Εξετάζεται ο ρόλος της οικογένειας, οι δεξιότητες επικοινωνίας με γονείς, και η προώθηση κοινών δράσεων ευαισθητοποίησης. Παρουσιάζονται τρόποι συνεργασίας με ειδικούς και η δημιουργία σχεδίων δράσης που ενισχύουν τη συμμετοχή της κοινότητας, με στόχο ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές.
10. Εναλλακτικές μορφές πρόληψης και αντιμετώπισης εκφοβισμού - Αξιολόγηση και Εφαρμογή
Η δέκατη ενότητα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και ευεξίας μέσω προγραμμάτων mindfulness, θετικής ψυχολογίας και ψυχικής ανθεκτικότητας. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας υφιστάμενων προγραμμάτων πρόληψης, τον σχεδιασμό βιώσιμων στρατηγικών και την υποβολή προτάσεων για συνεχή βελτίωση. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σχολικής κοινότητας, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή και επιτυχία τους.
Αρχική τιμή (χωρίς εκπτώσεις): 420€
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ:
- Διορισμένοι εκπαιδευτικοί: 300 ευρώ
- Αναπληρωτές: 260 ευρώ
- Μέλη πολύτεκνων οικογενειών: 260 ευρώ
- Απόφοιτοι του Παν/μιου Αιγαίου: 260 ευρώ
- Mέλη του προσωπικού του Παν. Αιγαίου και του συνεργαζόμενου φορέα: 260 ευρώ
- Φοιτητές, άνεργοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί: 240 ευρώ
- Προηγούμενη εγγραφή σε άλλο πρόγραμμα των Π.Δ.Β.Μ του Παν/μίου Αιγαίου με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ομότιμη Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη που υλοποιείται σε συνεργασία με την GoLearn: 240 ευρώ
- ΑμΕΑ: 240 ευρώ
- Ομαδική εγγραφή ή ένταξη σε webinar του Παν/μίου Αιγαίου που υλοποιείται σε συνεργασία με την GoLearn: 225 ευρώ
- Εφάπαξ εξόφληση: 215 ευρώ
- Προηγούμενη εγγραφή σε τουλάχιστον δύο άλλα επιμορφωτικά προγράμματα των Π.Δ.Β.Μ του Παν/μίου Αιγαίου με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Ομότιμη Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη που υλοποιούνται σε συνεργασία με την GoLearn: 195 ευρώ
Εκδήλωση ενδιαφέροντος & Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 211 11 13 231
E-mail: info@golearn.gr
Ιστοσελίδα συνεργαζόμενου φορέα: https://www.golearn.gr/
Για την εγγραφή σας συμπληρώστε την φόρμα πατώντας στο κουμπί “Κάνε αίτηση” και εκπρόσωπος των "Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου" ή του συνεργαζόμενου Κέντρου Δια Βίου Μάθησης “GoLearn” θα επικοινωνήσει μαζί σας.